آیا لامپ های کم‌ مصرف باعث سرطان می شوند ؟

لامپ های کم‌ مصرف

آیا لامپ های کم‌ مصرف باعث سرطان می شوند ؟

لامپ های کم‌ مصرف امروزه با توجه به مصرف بالای برق و انرژی جایگزین لامپ های معمولی با مصرف بالا می شوند. لامپ های کم‌ مصرف ساخته دست بشر هستند و تاثیراتی در محیط اطراف خود دارند.
مصرف انرژی در لامپ های کم‌ مصرف بسیار پایین است به این صورت که با استفاده از یک لامپ کم مصرف به جای لامپ معمولی از انتشار گاز گلخانه ای به میزان زیادی جلوگیری می شود.
این لامپ ها به میزان یک چهارم انرژی در مقایسه با لامپ های پرمصرف انرژی مصرف می کنند. نکته قابل توجه در مورد این لامپ ها میزان جیوه ای است که با شکستن و یا هنگام تولید آن ها وارد محیط زیست می شود. بنابراین مضرات و فواید این لامپ ها باید مورد بررسی قرار بگیرد تا بتوان در مورد استفاده از آن ها به تصمیم قطعی رسید.


خطرات لامپ های کم مصرف

1. همان طور که قبلا بیان شد، مهم ترین خطر لامپ کم مصرف هنگام شکستن آن ها ایجاد می شود. با توجه به جیوه مصرفی در این لامپ ها، جیوه به هوای اطراف وارد می شود. با ورود جیوه به محیط امکان مسمومیت فلزی که در واسطه قرارگیری در معرض جیوه و ترکیبات آن وجود دارد، به وجود می آید. جیوه در باتری های الکتریکی و لامپ های کم مصرف مورد استفاده قرار می گیرد و فلزی مایع، سنگین و سمی است. تاثیری که جیوه بر بدن می گذارد بسته شدن رگ های خونی است که در پی آن مسمومیت ایجاد می شود.
حال با توجه به موارد گفته شده با شکستن لامپ های کم مصرف نیز امکان آلودگی و مسمومیت با شکستن لامپ وجود دارد ولی هنگام استفاده نرمال و ایجاد روشنایی خطری افراد را تهدید نمی کند. بنابراین وقتی جیوه به صورت بخار از لامپ خارج می شود، مضر و تهدید کننده است و با استفاده نرمال اتفاقی نمی افتد.
2. در مورد احتمال ایجاد سرطان پوست با استفاده از لامپ های کم مصرف تحقیقاتی صورت گرفته است. این تحقیقات بر روی شکاف‌های پوشش سطحی از جنس فسفر لامپ‌های کم‌مصرف متمرکز شده اند. نتیجه تحقیقات نشان دهنده این است که امواج ماورای بنفش که توسط پوشش سطحی از جنس فسفر جذب شده و به نور مرئی تبدیل می شوند، به بیرون نیز تا حدودی ساطع می شوند.
این اشعه ها قادر به سوزاندن سلول‌های پوست انسان و تحریک به تشکیل ملانوما که نوعی سرطان است، هستند. این تحقیقات در موسسه علوم آمریکا، دانشگاه استونی بروک و اروپا صورت گرفته و نتایج یکسانی داشته اند. تاثیر این لامپ ها همانند امواج ماورا بنفش خورشید بر روی پوست است.
تاثیر اشعه ماورا بنفش خارج شده بر روی پوست انسان با آرایش و بدون آرایش و سلول‌های تولیدکننده کلاژن و کراتین نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
نتایج نشان می دهد که پوست در برابر اشعه های خارج شده از لامپ های کم مصرف آسیب پذیر است و این آسیب هنگام وجود وسایل آرایشی و مراقبت شخصی بر روی پوست بیشتر نیز است. در لامپ های پرمصرف هیچ آسیبی به پوست وارد نمی شود و پوست در برابر این نور از خود حساسیت نشان نمی دهد.
تاثیر لامپ های کم مصرف بر بینایی انسان مورد بررسی قرار گرفته است. لامپ های فلورسنتی که با امواج ماورا بنفش در ارتباط هستند تا حدود 12 درصد بیماری های چشمی را افزایش می دهند. ایجاد آب مروارید و ناخنک از تاثیرات ناشی از این لامپ ها بر چشم انسان است.
3. از مشکلات دیگر لامپ های کم مصرف سو سو زدن آن ها است. این مشکل در بیمارانی که مبتلا به اوتیسم، صرع، جذام، سندروم خستگی مزمن، بیماری لایم هستند و یا سرگیجه دارند، ممکن است دردسر آفرین باشد. به همین دلیل نباید این افراد از این لامپ ها بیش از یک ساعت در روز استفاده کنند و فاصله افراد با این لامپ ها باید بیش از 30 سانتی متر باشد.
600730 1

 

نکات قابل توجه در استفاده از لامپ های کم مصرف

  •  ساعات محدود و مشخصی از شبانه روز را از این لامپ ها استفاده کنید.
  •  هنگام شکستن این لامپ ها کودکان و افراد آسیب پذیر همانن زنان باردار را از محیط خارج کنید.
  •  برای جمع آوری قطعات شکسته لامپ از ماسک و دستکش استفاده کنید.
  •  از تماس پوست و ریه با بخار ناشی از لامپ خودداری کنید.
  •  پنجره های محیط را باز کرده و از کولر و یا هواکش استفاده نکنید.
  •  از جاروبرقی برای جمع آوری قطعات شکسته استفاده نکنید.
  •  بقایای لامپ را در سطل آشغال نریزید ودر منزل نگهداری نکنید.
  •  تکه های شکسته لامپ کم مصرف را به غرفه های بازیافت مخصوص تحویل دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

اشتراک گذاری در
https://rasaelectro.com/?p=53
لینک کپی شد
0
تماس با ما